Calator prin Romania

Bazilica Maria Radna

1241. Deja la scurt timp dupa marea navalire tatara este atestat un numar de patru localitati ce contineau în toponimicul lor numele de “Radna”. Ele se gaseau în proprietatea cetatii Solumnus (Soimos).
1325. Regele Ungariei Carol Robert de Anjou construieste la Lipova o manastire si o biserica închinata Sfantului Ludovic de Toulouse, unchiul sau. Amandoua sunt incredintate calugarilor franciscani.
1520. In jurul acestui an, o vaduva pioasa ridica prima capela pe dealul din Radna. Dupa ce Banatul va fi cucerit de catre otomani, capela va sluji credinciosilor si calugarilor franciscani, refugiati din calea navalitorilor pe malul nordic al Muresului.

1695. In timpul asediului cetatii medievale Lipova, soldatii otomani au incendiat capela franciscanilor situata pe dealul de dincolo de Mures, în Radna. In mod miraculos, icoana tiparita pe hartie nu a ars, fiind gasita mai apoi de credinciosi printre resturile carbonizate.
1709. In urma epidemiei de ciuma si a promisiunii facute de catre locuitorii orasului Arad, are loc pelerinajul acestui oras la Maria-Radna, in semn de multumire pentru incetarea si salvarea de aceasta teribila plaga

1768. Se afla în vizita la Maria-Radna, arhiducele Josif al Austriei, viitorul imparat Josif al II-lea de Habsburg. Despre el se spune c? ar fi fost atat de impresionat de acest loc de har, încat ar fi afirmat ca daca nu ar fi fost arhiduce ar fi dorit sa devina guardian la Maria-Radna.

1951. Dupa interzicerea ordinelor calugaresti de catre puterea comunista (1949), sunt concentrati la Maria Radna, în conditii deosebit de grele, toti franciscanii din Romania. Dupa aceasta data calugarii se vor imprastia in toata tara.
1964. Dupa ce a fost inchis în temnitele comuniste timp de treisprezece ani, episcopul clandestin Dr. Adalbert Boros este eliberat. În primul sau drum, direct din temnita, pasii sai se vor îndrepta spre Sfanta Fecioara din Maria-Radna.

Sursa http://mariaradna.com
Multumesc:http://pedroalpin.ro
Drepturile de autor ale fotografiilor apartin calatorprinromania.com

Share this:

  1. Mihaela says:

    Si uite-asa vedem si aflam locuri mai putin stiute si foarte frumoase. Felicitari!

Lasa un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.