www.calatorprinromania.com

Calator prin Romania

Cetatea Slimnic (Stolzenburg)

Localitatea Slimnic este situata in sud-vestul podisului Transilvaniei, fiind strabatuta de raului Sarba – un afluent al raului Slimnic si al acestuia. Satul se afla aproape in centrul judetului Sibiu.
Situata pe colina Burgbasch, colina care domina partea de sud a localitatii, fortificatia de la Slimnic (Stolzenburg), localitatea apartinand de Scaunul Sibiului, avea menirea sa apere drumul Sibiu – Medias. Cetatea se desfasoara în directie nord – sud deasupra intregii coline. Partea cea mai veche este o capela gotica cu cor poligonal plat, peste care se ridica turnul clopotnita pe trei nivele.

Prin stabilirea colonistilor sasi pe teritoriul Slimnicului in a doua jumatate a secolului al XII-lea, atestata pentru prima data in anul 1282, localitatea Slimnic devine una dintre cele mai importante componente al scaunului Sibiu, menita sa apere drumul intre Medias (Mediasch) si Sibiu. In anul 1394 este documentata scoala populatiei germane, fiind condusa de directorul Allexius pana in anul 1409; el îndeplinea si functia de notar in sat.

A fost apoi cucerita de doua ori de trupele lui Ioan Zapolya, in secolul XVI. In secolul urmator, a fost atacata si pradata de Moise Secuiul, de Gabriel Bathory si de Gheorghe Rakoczy al II-lea. A fost si asediata de turci, în 1658 – dar nu si cucerita. Apoi, la începutul secolului XVIII, a fost cucerita si ocupata vreme de-un an de curutii lui Francisc Rakoczy al II-lea, la plecarea lor fiind incendiata cetatea si distrusa curtea din sud.

 

 

10 ani mai târziu s-a incercat o renovare a bisericii si a zidurilor, dar o epidemie de ciuma i-a facut pe localnici sa lase lucrarile. Ca fapt divers, Turnul Clopotnitei, care exista si astazi, avea un mare ceas – care a fost distrus de armata rusa în a doilea Razboi Mondial. Ultimele lucrari de restaurare au fost facute în 1959.

sursa text:wikipedia/printransilvania.ro/calatorprinromania
fotografie:calatorprinromania.com

Partajează asta:

  1. Diana spune:

    Informatiile interesante si fotografiile foarte frumoase. Felicitari!

Lasa un comentariu...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.