www.calatorprinromania.com

Calator prin Romania

Cetatea Soimos

Cetatea Soimos se afla pe malul drept al Muresului pe dealul Cioaca Tautului si este atestata documentar din anul 1278.
Traditia istorica pune numele cetatii pe seama unei activitati care i-ar fi adus faima în evul mediu: cresterea soimilor.
Cetatea a fost construita catre sfarsitul secolului al XIII-lea, de catre o familie nobiliara. S-a presupus ca ar fi vorba despre Paul, ban de Severin, între anii 1272-1275, care o cedeaza mai intai fratelui sau Nicolae, iar apoi nepotului sau de frate, Posa, fiul lui Ioan, in anul 1278.

Catre mijlocul secolului al XV-lea este donata succesiv, trecand prin mainile mai multor stapani, în final regele Vladislav I donand-o familiei Orszag (1440-1444). In anul 1456 a intrat în posesia lui Iancu de Hunedoara, care apoi a daruit-o capitanului husit ceh Jan Giskra în 1471.
În vremea regelui Matia a fost zalogita, trecand prin mai multe maini. Il amintim aici pe Jan Giskra, fost comandant husit (1462), în timpul caruia intretinerea cetatii era estimata la suma de 1000 de florini anual. De la 1471 o stapanesc Nicolae si Iacob Banffy, cel dintai fiind comite de Arad. La 1487 a fost confiscata cu forta de la Banffy-estii cazuti în necredinta fata de rege.

In iunie 1515, dupa ocuparea Lipovei, cetatea a fost asediata de catre cruciatii lui Gheorghe Doja. Detaliile asediului sunt foarte bine cunoscute datorita anchetei desfasurate ulterior, dupa inabusirea razboiului taranesc. In cetate erau unguri, nemti si romani, toti aflati în slujba lui Gheorghe de Brandenburg.

Dupa înfrangerea rasculatilor de sub zidurile Timisoarei, voievodul Transilvaniei, Ioan Zapolya a ocupat-o impreuna cu alte fortificatii de pe valea Muresului. Soarta cetatii a urmat acelasi traseu cu al Lipovei invecinate.

Trecerea cetatii în stapanirea palatinului Pereny, nu a fost decat o mascata recunoastere a autoritatii lui Zapolya. În jurul mijlocului secolului al XVI-lea a devenit rezidenta princiara pentru vaduva lui Ioan Zapolya, Izabella. În urma evolutiilor politice ale momentului, a fost cedata trupelor lui Andrei Bathory, care reprezenta autoritatea regelui Ferdinand de Habsburg, în anul 1551. A fost ocupata de turci în 1552, apoi eliberata în 1595. S-a cedat definitiv turcilor de catre principele Gabriel Bethlen, dupa care a ramas in mainile lor pan? în 26 martie 1688.

Sursa :www.cetateasoimos.ro www.cavalerintaramea.ro
Multumesc http://pedroalpin.ro
Drepturile de autor ale fotografiilor apartin www.calatorprinromania.com

Partajează asta:

Lasa un comentariu...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.