www.calatorprinromania.com

Calator prin Romania

Preview: Biserici si Fortificatii Medievale

Saschiz
Pe locul unde alta data se afla o bazilica romanica, s-a ridicat în 1493 o mare biserica fortificata în onoarea regelui Stefan I al Ungariei. Biserica masiva, construita din piatra de cariera, în stil gotic, este de tip sala, întarita cu 22 de contraforturi. Sala este foarte lata si lunga, iar corul este închis pe trei laturi. În 1496 a fost terminat corul bisericii, iar în 1525 toate lucrarile au fost terminate. Biserica evanghelica fortificata din Saschiz face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Apold
Nu se poate stabili cu exactitate ordinea fazelor de constructie, dar s-a presupus ca o parte dintre structuri dateaza din secolul al XIII-lea. Totusi, ansamblul din jurul bisericii fortificate din Apold a fost închegat în decursul secolelor al XV-lea si al XVI-lea.Fortificatia are o incinta dubla si neregulata. Zidurile interioare masoara azi doar un metru, diferenta pâna la înaltimea originala de patru metri pierzându-se în decursul timpului.

Rupea
Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de asezari omenesti datând din paleotic si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.). Prima atestare documentara dateaza din anul 1324 când sasii rasculati împotriva regelui Carol Robert, al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetatii, Castrum Kuholm. Numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicata: bazaltul. Documente din secolul al XV-lea mentioneaza cetatea ca fiind un important centru comercial si mestesugaresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificatie dar si refugiu pentru populatia ce locuia pe dealurile si valea din împrejurimi, asezarea ei fiind strategica: la îmbinarea drumurilor ce faceau legatura între Transilvania, Moldova si Tara Româneasca prin pasurile sud-estice.

surse:Wikipedia,www.comunaapold.ro,www.saschiz.ro
Fotografii:CalatorPrinRomania

Partajează asta:

Lasa un comentariu...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.